Wilt u ondanks uw beperking blijven fietsen, dan heeft u misschien iets aan deze tips.

Elektrische fiets (e-bike)

U kunt eens een elektrische fiets (e-bike) proberen. Dat is een fiets met een motortje dat op een accu loopt. Als u de trapondersteuning aanzet, hoeft u zelf minder hard te trappen. Op de website van de ANWB vindt u meer informatie over elektrische fietsen.

Er zijn veel e-bikes te koop, die verschillen in bijvoorbeeld het gewicht of het soort trapondersteuning. Hoe kiest u een fiets die bij u past? U leest er alles over in de keuzewijzer van Blijf Veilig Mobiel. De bijbehorende checklist kunt u thuis invullen en meenemen naar een fietsenzaak als u een fiets gaat uitzoeken.

Alvast online fietsen kijken? De ANWB heeft een fietsenvergelijker.

Snorfiets of scooter

Als het fietsen u minder goed afgaat, kunt u een snorfiets of snorscooter nemen. Op de meeste snorfietsen hoeft u niet te trappen. Een snorfiets moet op het (brom)fietspad rijden en mag maximaal 25 km/uur. Meer over de regels voor snorfietsen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Voor een snorfiets moet u een rijbewijs AM hebben. Tenzij u een autorijbewijs (categorie B) heeft. Mocht uw autorijbewijs om medische redenen niet langer geldig zijn, dan is het mogelijk om toch een rijbewijs AM te krijgen. Op de website van het CBR kunt u informatie krijgen over de medische beoordeling.

Driewielfiets

Een driewielfiets kan een uitkomst zijn als u niet (meer) op een gewone fiets kunt fietsen. Door de 3 wielen valt de fiets niet om. U hoeft dus niet zelf uw evenwicht te bewaren.

Toch kan fietsen op een driewielfiets even wennen zijn. Daarom organiseert Welzijn Baarn gratis lessen. Neem contact op met Wout Natter voor meer informatie: tel. 06 - 24280756.

Meer over de driewielfiets.

Een aangepaste fiets

Misschien is het mogelijk dat u met bepaalde aanpassingen nog wel kunt fietsen. U kunt hierbij denken aan een driewielfiets, een vierwielfiets, een rolstoelfiets en een handbike. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van aanpassingen voor de fiets.

Voor een aangepaste fiets heeft u een Wmo-indicatie nodig van de gemeente. U kunt een melding doen bij het Loket Wonen, Zorg en Welzijn. De gemeente bekijkt waarvoor u de fiets nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Vervolgens besluit de gemeente of u in aanmerking komt.

Houdt u van fietsen en doet u dat graag samen met iemand anders?
Of bent u op leeftijd, heeft u een beperking of een tijdelijke blessure en zou u graag willen fietsen, maar lukt dat niet meer zelfstandig?

Welzijn Baarn biedt verschilende mogelijkheden. Er is een fietsgroep op dinsdag en donderdagmorgen bij droog weer, maar u kunt ook gebruik maken van een duofiets of een fietsmaatjes. Ga naar de website en zoek op fietsen.

Aangepaste fiets voor uw werk

Als u een aangepaste fiets nodig heeft voor uw werk, dan kijkt het UWV of u hier recht op heeft. U kunt bij het UWV een aanvraag doen.

Vanaf 2020 is er een nieuwe regeling voor leasefietsen

In 2020 worden de secundaire arbeidsvoorwaarden verbeterd. De leasefiets wordt een aantrekkelijke optie voor bedrijven en werknemers.

7% bijtelling van de nieuwwaarde van de fiets, net als bij lease auto’s. De leasefiets valt dan niet in de WKR regeling (1,2 % onbelast loon in vorm van verstrekkingen) en biedt dus extra ruimte om fietsen ter beschikking te stellen. Als u nu al leasefietsen ter beschikking stelt vallen deze lease fietsen in 2020 automatisch onder het nieuwe fiscale regiem. Of zoals dat in fiscaal juridische termen zo mooi heet: ‘Als er nu al sprake is van een fiets van de zaak die ter beschikking wordt gesteld aan de werknemer dan gaat per 1 januari 2020 van rechtswege (ergo: automatisch) de forfaitaire bijtellingsregeling gelden’.

LEESMEER (bron-Fietsersbond)

Er zijn inmiddels vele aanbieders van leasefietsen. van lokale rijwielhandelaren tot de consumentenbond.

Cyclomaatje Maaike​

Kunt u niet meer zelf fietsen, maar wilt u graag het gevoel van "wind door de haren" nog een keer beleven? Wellicht kan Cyclomaatje Maaike meer voor u betekenen!

Zij fietst u graag rond, op vrijwillige basis, in en om Baarn in haar elektrische riksja.
Zomaar een rondje, even naar de markt, lekker door het bos of over de hei....u vraagt, zij fietst.

Lijkt u het leuk om een rondje te "fietsen"? Neem dan contact op met:
Welzijn Baarn

Duo fiets Welzijn Baarn

Houdt u van fietsen en doet u dat graag samen met iemand anders? Of bent u op leeftijd, heeft u een beperking of een tijdelijke blessure en zou u graag willen fietsen, maar lukt dat niet meer zelfstandig? Dan is duofietsen misschien iets voor u!

Duofietsen is een sportieve en gezellige activiteit om samen met iemand anders te doen. Tijdens het fietsen geniet u van het buiten zijn, bent u in beweging en maakt u ondertussen met uw ‘meefietser’ gezellig een praatje. Op een duofiets zitten de deelnemer en de vrijwilliger naast elkaar. De vrijwilliger stuurt, als deelnemer kunt u meetrappen, maar dat hoeft niet. De duofiets is uitgerust met elektrische trapondersteuning. Dit maakt het trappen niet zwaar. Laat het ons weten als u belangstelling heeft om deel te nemen aan het project Fietsmaatjes.

In de periode oktober - maart worden er getest met de duofietsen en zullen er enkele technische aanpassingen uitgevoerd worden. Vanaf het voorjaar kunt u gebruik maken van de duofietsen.

U kunt zich aanmelden bij Welzijn Baarn, Oranjestraat 8 Baarn, tel. 035-5422020. Zij plannen u dan in conform uw wensen. Bij slechte weersomstandigheden, regen of te lage of te hoge temperaturen, wordt er niet gefietst. Hierover wordt u dan bijtijds geïnformeerd.

Hulpaanbod

Aangepaste fiets

Excentrische pedaalarm / fietsaanpassing

Fietshulpmiddel voor mensen met een beperking in heup, knie of met...

Handbikes - vast frame

Double Performance levert vastframe handbikes van de topmerken...

Handbikes - aankoppel

Tracker aankoppelbare handbikes De Tracker maakt van je rolstoel...

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod