Voor al uw vragen in het sociale domein
Wonen en huishouden

Huurwoningen

Er zijn verschillende manieren om aan een huurwoning te komen. Mensen met lagere inkomens kunnen zich bij een woningcorporatie inschrijven voor een sociale huurwoning. Een andere mogelijkheid is particulier huren. Wilt u in uw huurhuis woningaanpassingen doen vanwege ouderdom of een beperking? Dan hoeft u geen toestemming te vragen aan de verhuurder.

Huren via de woningcorporatie

Is uw inkomen laag? Dan komt u misschien in aanmerking voor sociale huur. Op hureninbaarn.nl vindt u het aanbod sociale huurwoningen in de gemeente Baarn.

Voordat u op een woning kunt reageren, moet u zich eerst inschrijven als woningzoekende. Meestal zijn er lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Het is verstandig om u snel in te schrijven. Bent u nog niet ingeschreven als woningzoekende?
U kunt zich hier inschrijven. U kunt uw inschrijfgeld direct betalen via iDEAL.

Urgentie aanvragen

Als u dringend een sociale huurwoning zoekt, kunt u een urgentieverklaring (of woonurgentie) aanvragen. U krijgt dan voorrang op andere woningzoekers.

Slechts een klein gedeelte van de woningzoekers krijgt urgentie. Namelijk alleen als u in een noodsituatie zit, waar u zelf niets aan kan doen. Bijvoorbeeld omdat uw woning is afgebrand of omdat u uw woning noodgedwongen moet verkopen. Uw aanvraag wordt beoordeeld door het Loket Wonen, Zorg en Welzijn van de gemeente Baarn. Soms vraagt het loket advies bij een onafhankelijke partij.

Particulier huren

U kunt er ook voor kiezen om particulier een woning te huren. Meestal is de prijs van zo'n woning hoger dan die van een sociale huurwoning. Daarnaast zijn er vaak eenmalige bemiddelings- en administratiekosten verbonden aan particulier huren. Er zijn verschillende sites waarop u kunt zoeken naar particuliere huurwoningen. Bijvoorbeeld Marktplaats en Funda.

U kunt ook een huurwoning zoeken via de een makelaar. Makelaars bieden vaak huurwoningen aan namens particuliere verhuurders.

Woningaanpassingen in een huurhuis

Voor woningaanpassingen heeft u geen toestemming nodig van de verhuurder. Het gaan dan om aanpassingen die nodig zijn vanwege ouderdom of een beperking. De verhuurder mag wel meepraten over de aanpassingen. U kunt de aanpassing zelf uitvoeren, of dit door de gemeente laten doen. U hoeft de aanpassing niet te verwijderen als u verhuist.

Duidelijkheid vooraf

Voordat u in een huurwoning gaat wonen, is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de kosten. Het is bijvoorbeeld verstandig om van tevoren af te spreken welk woningonderhoud u zelf moet betalen en regelen, en welke reparaties voor rekening van de verhuurder zijn.

Verder is het handig om de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. U kijkt dan met de verhuurder of er gebreken zijn maakt hier een rapport van. U ondertekent allebei dit rapport. Zo voorkomt u dat u problemen krijgt als u het huurcontract weer opzegt.

Problemen met verhuurder

Heeft u problemen met uw huurcontract of uw huisbaas, dan kunt u om advies vragen bij het Juridisch Loket. U kunt hier gratis binnenlopen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. De hoogte van de huurtoeslag en of u hier recht op heeft, hangt af van de hoogte van uw inkomen, hoeveel vermogen u heeft, uw leeftijd en hoe hoog de huurprijs van uw woning is.

U kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Huurtoeslag aanvragen doet u via Mijn Toeslagen.