Loopfiets goed voor motoriek kind

Geplaatst op: 10 september 2021

Een peuter gebruikt een loopfiets en draagt een helm

Kind leert balans houden en kan daarna eerder ‘echt’ fietsen

Beginnen met een loopfiets helpt kinderen bij hun motorische ontwikkeling. Kinderen leren al loopfietsend beter hun balans te houden. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarover kenniscentrum VeiligheidNL bericht op zijn website. Beter balans houden helpt kinderen als zij na de loopfietsperiode leren fietsen op een gewone fiets.

Een loopfiets heeft 2 wielen, één wiel voor en één wiel achter. Bij het Amerikaanse onderzoek mocht een groep van 12 jonge kinderen tussen 3 en 5 jaar oud 4 weken lang, 3 keer per week ongeveer 20 minuten rondjes rijden met zo’n fiets, op een uitgezet parcours. Een andere groep van 8 kinderen deed dit niet. De kinderen uit beide groepen moesten elke week een aantal balanstesten doen. Na 4 weken bleek dat de kinderen die geoefend hadden op de loopfiets veel beter scoorden op de tests, dan de kinderen die niet geoefend hadden.

Eerder leren fietsen dankzij loopfiets

VeiligheidNL heeft in 2019 al onderzoek uitgevoerd naar het effect van de loopfiets, samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam. In dit onderzoek ontdekte VeiligheidNL dat kinderen die een loopfiets gebruiken, eerder zelfstandig op een fiets kunnen fietsen. Wel is het zo dat ze weliswaar eerder leren fietsen, maar niet per se ‘beter’.

Veilig leren fietsen: tips

Leer je je kind fietsen op een loopfiets of echte fiets? Dan is het verstandig om je kind een helm te laten dragen. Oefen met de loopfiets alleen op de stoep. Verder is het belangrijk om de juiste maat fiets te kiezen. Op de website van VeiligheidNL lees je meer over fietsmaten en vind je meer tips om kinderen zelf te leren fietsen.

Bron: VeiligheidNL

Vergelijk hulpaanbod