Weet jij wat een geldezel is? En wat de gevolgen zijn als je er een wordt?

Scholieren.com ging de straat op om Utrechtse jongeren te polsen en deed navraag bij Bureau Halt. Bekijk de video op Youtube.

Zo worden geldezels gemaakt

Iemand spreekt je aan op straat of op social media: of hij je bankrekening even mag lenen? Want zijn pinpas of Tikkie-link doet het even niet. Hij boekt je gelijk 100 euro over en vraagt of je hem dan 80 terugboekt. Zonder veel moeite heb jij dan 20 euro verdiend. Maar je bent ook een geldezel geworden.

Witwassen

Eigenlijk zouden in zo’n geval alle alarmbellen af moeten gaan. Wat er dan eigenlijk gebeurt is dat jouw rekening wordt gebruikt om geld wit te wassen. Criminelen blijven zo zelf buiten beeld. En dat terwijl de pakkans vanuit de bank erg hoog is. Je draait op voor de schade, kunt een strafblad krijgen en er zijn gevolgen voor bijv. het afsluiten van leningen of het openen van een rekening.

Trap er niet in

Gratis geld bestaat niet: ga er dus niet op in als iemand vraagt of hij je rekening kan gebruiken. Wil je meer weten over geldezels, kijk dan op Veiligbankieren.nl.

Ben je er ingetrapt? Denk je dat criminelen jouw bankrekening hebben gebruikt? Blijf er dan niet mee zitten. Het is beter om zelf aangifte te doen, om erger te voorkomen. Op de website van Slachtofferhulp vind je meer informatie en tips.

Bron en meer info

Bron: CCV, Veiligbankieren.nl, Slachtofferhulp

De vlog van Scholieren.com werd gemaakt in opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Foto: Avery D'Alessandro op Unsplash

Vergelijk hulpaanbod