Nieuw van het Trimbos: ‘Het weerbericht van mijn ouder’

Geplaatst op: 15 oktober 2020

Voorleesboekje maakt depressie, verslaving en psychoses bespreekbaar

De moeder van Yara heeft op sommige dagen donkere wolken in haar hoofd. In het hoofd van Kas’ vader flitst het soms en bij de moeder van Evi wordt het mistig als ze te veel van bepaalde drankjes drinkt. Hoe gaan deze kinderen en hun ouders met zulke problemen om?

Dat is het onderwerp van het nieuwe voorleesboekje ‘Het weerbericht van mijn ouder’, uitgegeven door het Trimbos-instituut. Het boekje is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar die een ouder hebben met psychische en/of verslavingsproblemen.

Startpunt voor een gesprek

Ouders kunnen het boekje samen met hun kind lezen en vergelijkingen maken met hoe het bij hen thuis gaat. De verhalen worden namelijk afgewisseld met vragen die ouder en kind kunnen helpen om op een ontspannen manier een gesprek te beginnen over de problemen en de thuissituatie. Ook staan er verwijzingen in naar websites en organisaties waar gezinnen terechtkunnen voor hulp of meer informatie.

Ruim een half miljoen 'KOPP/KOV-ers'

In Nederland zijn er jaarlijks 577.000 minderjarige 'KOPP/KOV-ers'. KOPP/KOV betekent: kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Het gaat om gemiddeld 5 kinderen per schoolklas.

Meer informatieboekjes

'Het weerbericht van mijn ouder' is onderdeel van een grotere reeks nieuw KOPP/KOV-informatiemateriaal. Het Trimbos heeft 6 boekjes en 11 informatiekaarten gemaakt voor ouders en kinderen van verschillende leeftijden. Alle boekjes en kaarten zijn gratis te downloaden via de website van het Trimbos. Daarnaast is het de bedoeling dat ze straks te vinden zijn bij de huisarts, op school, bij de psycholoog en bij andere zorgverleners.

Meer over KOPP/KOV

Op de website kopopouders.nl staat meer informatie over KOPP/KOV. Ouders kunnen er onder meer terecht voor online cursussen en voor een gratis emailservice voor anonieme ondersteuning.

Bron: Trimbos-instituut

Vergelijk hulpaanbod