Mantelzorgers zijn vaak dag en nacht bezig om voor iemand te zorgen. Respijtzorg is een tijdelijke vervanging van die zorg. Iemand anders neemt de taken over, zodat de mantelzorger tijd heeft om iets voor zichzelf te doen en nieuwe energie op te doen. Respijtzorg heet daarom ook wel 'vervangende mantelzorg'.

Een vrijwilliger kan respijtzorg op zich nemen, maar er zijn ook zorgverleners en zorginstellingen die dit bieden. U kunt het aanbod bekijken in het overzicht van alle respijtzorg in deze website.

Respijtzorg van een vrijwilliger

Respijtzorg is vaak hulp van vrijwilligers (vrijwilligerszorg). Vrijwilligers hebben geen opleiding gehad in de zorg, maar ze maken vaak een groot verschil. Door er gewoon te zijn en een praatje te maken met uw naaste. Of door eenvoudig huishoudelijk werk over te nemen.

Vervangende mantelzorg van een vrijwilliger kunt u zelf proberen te regelen, bijvoorbeeld via de vrijwilligerscentrale of een andere vrijwilligersorganisatie. U vindt een overzicht bij vrijwilliger nodig.

Vindt u het lastig om een geschikte vrijwilliger te vinden, dan kunt u bij verschillende organisaties voor mantelzorgondersteuning terecht voor advies en ondersteuning bij het regelen van respijtzorg. Sommige organisaties hebben zelf een netwerk van vrijwilligers die kunnen helpen.

Respijtzorg vanuit de Wmo

Soms kan de zorg beter worden overgenomen door professionele zorgverleners. Uw naaste gaat dan naar een zorginstelling voor logeeropvang of dagopvang. Er kan ook een professionele begeleider bij u thuis komen.

Voor professionele respijtzorg, zoals logeeropvang, dagopvang of begeleiding, heeft degene voor wie u zorgt een beschikking nodig van de het Lokaal Team. Om deze te krijgen, kunt u een melding doen bij het Loket Wonen, Zorg en Welzijn. Indien u gebruik wil maken van één van deze regelingen, kunt u dat via uw wijkverpleegkundige, de huisarts of de casemanager dementie laten aanvragen bij het Lokaal Team. Eventueel kunnen ook de medewerkers van Pit Baarn u doorverwijzen naar het Lokaal Team, mocht dit nodig zijn.

Het Lokaal Team bekijkt dan of uw naaste in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of dat uw aanvraag (deels) via de zorgverzekering vergoed wordt.

Voor hulp van een vrijwilliger hoeft u niet eerst langs het Lokaal Team. Mantelzorg Baarn van Welzijn Baarn kan u helpen om in contact te komen met een organisatie die vrijwillige hulp biedt. Kom langs bij Pit Baarn voor meer informatie.

Mantelzorgers die al bekend zijn bij Mantelzorg Baarn, kunnen rechtstreeks met de mantelzorgconsulent contact opnemen.

Marianne Bosch
Aanwezig op Ma - di - do
Op werkdagen bereikbaar via - 06-1064 5530
E-mail: Mantelzorg Baarn

Bezoekadres: (op afspraak)
Welzijn Baarn
Oranjestraat 8
3743 GD

Hulp zelf inhuren? Neem een kijkje op www.saaraanhuis.nl
Saar aan Huis biedt professionele hulp aan ouderen met een vorm van alzheimer/dementie of aan ouderen met een (tijdelijke) fysieke beperking.

Logeeropvang

Logeeropvang houdt in dat uw naaste een nachtje ergens gaat slapen, in een zorginstelling, zorgboerderij, een logeergezin of een logeerhuis. Het kan één nacht zijn, een weekend of een langere periode.

Meer lezen over:

Opvang met zorg overdag

Opvang overdag in een zorginstelling geeft mensen de mogelijkheid om op vaste momenten in de week onder de mensen te komen en bezig te zijn met leuke en nuttige activiteiten. Mantelzorgers hebben dan tijd voor zichzelf. Er zijn verschillende vormen, zoals dagopvang, dagbesteding, dagverzorging en dagbehandeling.

Meer informatie:

Uitstapje of aangepaste vakantie

Een uitstapje, vakantie of activiteit kan ook vallen onder respijtzorg. U kunt ook gezellig samen met uw naaste op pad gaan; als het voor u maar ontspannend is.

U kunt ook eens kijken naar de mogelijkheden voor verblijf in een zorghotel of een aangepaste vakantie voor kinderen met een beperking.

Vergoeding van de zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars bieden in de aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Op vergelijkingssite Independer kunt u zien welke verzekeraars dat zijn.

Eventueel kunt u aan het eind van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering.

Respijtzorg vanuit de Wet langdurige zorg

Heeft uw naaste 24 uur per dag zorg en toezicht nodig, dan kunt u een indicatie voor langdurige zorg aanvragen. Mensen die thuis wonen met een indicatie voor langdurige zorg, kunnen ook gebruik maken van respijtzorg. U kunt logeeropvang of dagopvang regelen via het zorgkantoor of zelf inkopen met uw pgb, als u dat heeft.

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

Omgaan met Dementie voor Mantelzorgers

Een cursus voor partners, familie en vrienden van mensen met...

Dag van de Mantelzorg - Mantelzorgdag

Mantelzorg vergt veel tijd en energie. En daarom is het belangrijk...

Mantelzorguitje / Mantelzorg Uitje

Steeds meer mensen zorgen voor hun naaste: een partner, een...

Respijtzorg

Mantelzorg Waardering

Mantelzorg Baarn (de plaats waar mantelzorgers terecht kunnen voor...

Respijtzorg

Stichting Handen in Huis houdt zich bezig met het vervangen...

Mantelzorgvervanging

Ik lever particuliere individuele begeleiding, maar u kunt...

Logeeropvang (alles)

Logeerhuis De Zonnebloem

Logeerhuis 'de Zonnebloem' bestaat uit twee huiskamers gekoppeld...

Logeerhuis

Visio heeft diverse woonmogelijkheden in Huizen, Weesp en...

Zorg overnemen door vrijwilligers

Mantelzorg Waardering

Mantelzorg Baarn (de plaats waar mantelzorgers terecht kunnen voor...

Respijtzorg

Stichting Handen in Huis houdt zich bezig met het vervangen...

Organisaties

Mantelzorgorganisatie

Emmy's Groene Wereld

 06-24 45 44 01 emmysgroenewereld.nlLepelaarstraat 493742XGBaarn

Saar aan Huis Soest, Baarn en Amersfoort

 06-46 02 45 43 saaraanhuis.nl

Logeerhuis

Stichting Epilepsie Instellingen Nederland

 023-55 88 141 sein.nlSpieringweg 8012142EDCruquius

Kinderhospice Binnenveld

 0342-40 52 00 kinderhospicebinnenveld.nlBinnenveld 113771PLBarneveld

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod