Menu

Huishoudelijke hulp vragen bij de gemeente

Als u door ouderdom, ziekte of handicap zelf niet in staat bent om huishoudelijk werk te doen en er is niemand die de taken kan overnemen, kunt u een melding doen bij het Loket Wonen, Zorg en Welzijn om huishoudelijke hulp te vragen.

Breed gesprek

Heeft u een melding gedaan bij het Loket Wonen, Zorg en Welzijn? Dan wordt u waarschijnlijk uitgenodigd voor een breed gesprek. Dit gesprek voert u met een medewerker van de gemeente. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden.

Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt. Wanneer er bij u thuis iemand is die de huishoudelijke taken nog wel kan doen, komt u niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp.

Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op het breed gesprek? Lees dan de tips.

Voorliggende voorzieningen

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem voorhanden. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang, maatjesproject of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg.

Een andere voorliggende voorziening in de gemeente Baarn is huishoudelijke hulp tegen een kortingstarief bij een van de contractpartners van de gemeente. Blijkt tijdens het breed gesprek dat dit een passende oplossing voor u is, dan krijgt u de mogelijkheid om voor 2,5 uur in de week huishoudelijke hulp af te nemen tegen een kortingstarief van 10 euro per uur. Heeft u meer uren nodig? Dan betaalt u voor de extra uren het reguliere tarief.

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u huishoudelijke hulp organiseren. Dit kan op 2 manieren:

1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura.

2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor huishoudelijke hulp een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.

Vraag tijdens het breed gesprek altijd om meer informatie over de eigen bijdrage, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Hulpaanbod

Hulp bij het huishouden

Huishoudelijke hulp

Alle lichte schoonmaak werkzaamheden, boodschappen doen, huis...

Huishoudelijke hulp

Zowel HH1 als HH2 is mogelijk 

Melding hulpvraag huishouden

Organisaties

Hulp bij het huishouden

thuiszorg - Zorg aan huis Baarn

 06-10 48 54 13 lyvore.nlTroelstralaan 13741VJBaarn

Amaris Zorggroep - Amaris Parkgebouw

 085-02 14 040 amaris.nlKemphaanstraat 333742VEBaarn

Ikzoek huishoudelijke hulp

 088-43 03 082 ikzoekhuishoudelijkehulp.nlBrinkstraat 2107512EHEnschede

Thuiszorginstelling

Buurtzorg - Baarn

 06-23 94 84 40 baarn.buurtzorg.netKerkstraat 333741AJBaarn

Lyvore - Santvoorde

 088-35 60 000 lyvore.nlTroelstralaan 13741VJBaarn

Lyvore - Krabbelaan

 088-35 60 000 lyvore.nlProf. Krabbelaan 50-523741ENBaarn

Wmo-loket

Gemeentehuis Loket Zorg en Welzijn - Loket...

 035-54 81 611 baarn.nlStationsweg 183743ENBaarn

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod