Als u minder mobiel bent, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Er zijn twee soorten parkeerkaarten voor gehandicapten.

  • De bestuurderskaart
  • De passagierskaart

Beide parkeerkaarten kunt u aanvragen bij de gemeente. U kunt ook een gecombineerde bestuurders- en passagierskaart ontvangen. Om in aanmerking te komen is er meestal eerst een medisch advies nodig. Een arts van de Afdeling Zorg in Amersfoort onderzoekt dan de oorzaak en ernst van uw handicap of ziekte. De gemeente bepaalt uiteindelijk of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

De kosten voor behandeling van een aanvraag gehandicaptenparkeerkaart zijn:

  • Zonder medisch advies € 42,15 (2020).
  • Met medisch advies € 97,50 (2020).

U ontvangt hiervoor een nota. Ook als uw aanvraag intrekt of als uw aanvraag wordt afgewezen, omdat u bijvoorbeeld niet voldoet aan de medische criteria, moet u deze betalen.

Meer informatie over de aanvraag en de kosten vindt u op de website van de gemeente Baarn.

Bestuurderskaart

U kunt een bestuurderskaart aanvragen bij de gemeente als u ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een stok.

Passagierskaart

De passagierskaart is er voor als u met anderen meerijdt. U kunt de passagierskaart aanvragen bij de gemeente als u ten minste een half jaar:

  • niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een stok
  • de hulp van de bestuurder nodig heeft om van deur tot deur te komen

U moet aan alle bovengenoemde voorwaarden voldoen. Ook kinderen kunnen een passagierskaart krijgen. Dan gelden dezelfde voorwaarden.

LET OP: Het gebruik van de invalidenparkeerkaart voorzien van de letter "P" is alleen toegestaan bij aanwezigheid van de passagier met het aantoonbare gebrek.

Hardheidsclausule gehandicaptenparkeerkaart

Voldoet u niet helemaal aan de voorwaarden, omdat u geen beperking heeft bij het lopen? Dan kan een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart in sommige gevallen tóch zin hebben. Dat kan als bij een medische keuring wordt vastgesteld dat er andere ernstige beperkingen of medische redenen zijn, waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft. Bijvoorbeeld bij ernstige pleinvrees of stomaproblemen. U kunt dan een beroep doen op de hardheidclausule.

Neem voor meer informatie contact op met het Loket Wonen, Zorg en Welzijn.

Waar parkeren?

Met uw gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op algemene parkeerplaatsen voor gehandicapten. Deze zijn gemarkeerd met een verkeersbord. U kunt algemene gehandicaptenparkeerplaatsen opzoeken via de kaart van gehandicaptenparkeerplaatsen.nl.

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u maximaal 3 uur lang parkeren op plaatsen waar een parkeerverbod geldt. Gebruik een parkeerschijf om de tijd bij te houden.

Kijk hier voor de regels over het gebruik van de parkeerkaart.

Verhuizing doorgeven

Wanneer u gaat verhuizen naar een andere gemeente, blijft uw gehandicaptenparkeerkaart gewoon geldig. Geef uw verhuizing wel door aan de gemeente.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod