Met een scootmobiel blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken.

U kunt een scootmobiel kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen.

Hoe regel ik het?

U kunt een melding doen via het Loket Wonen, Zorg en Welzijn van de gemeente Baarn. Daarna zal medewerker Wmo met u bespreken wat een goede oplossing voor u is, en bepalen of u in aanmerking komt voor een scootmobiel vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Voor de vergoeding van een scootmobiel gelden een aantal voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien.

Een andere mogelijkheid is dat u zelf contact opneemt met een leverancier, zij kunnen u dan verder helpen.

Scootmobiel: in natura of pgb

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. De gemeente bepaalt bij welke leverancier u terecht kunt.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop. Of eventueel huurt u een scootmobiel.

Vergoeding, onderhoud en eigen bijdrage

Voor een scootmobiel betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van het gehandicaptenvoertuig.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het meest geschikte exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier.

Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Tweedehands scootmobielen vindt u bijvoorbeeld via Zorgoutlet.nl.

In Baarn kunt u terecht bij ComfortAdvies

Scootmobiel kiezen

Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3, 4 of 5 wielen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u meer informatie over de verschillende modellen.

Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Een ergotherapeut kan met u meekijken.

U kunt ook deelnemen aan de jaarlijkse scootmobielcursus bij Welzijn Baarn. Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn (SGB) organiseert deze cursus samen met Welzijn Baarn, Veilig Verkeer Nederland en de ouderenbonden. U betaalt hiervoor een kleine bijdrage. Iedereen die zijn of haar scootmobielvaardigheden wil vergroten en meer wil leren over de verkeersregels, is welkom.
Bij Welzijn Baarn is daarnaast scootmobielles op verzoek mogelijk. Neem voor meer informatie contact op met tel. 035 - 5422020

Voelt de weg op gaan met de scootmobiel echt niet vertrouwd, dan kunt u tot 5 scootmobiellessen vergoed krijgen via de gemeente. De gemeente bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt.

Verkeersregels

Voor een scootmobiel gelden verkeersregels. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg.

U heeft voor een scootmobiel geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: scootmobiel

ANWB Wegenwacht - Pechhulp voor de scootmobiel

Pechhulp service voor scootmobielen. Bij pech onderweg wordt de...

Opvouwbare scootmobiel

Conec Care verhuurt en verkoopt Moving Life ATTO, opvouwbare...

Organisaties

Wmo-loket

Gemeentehuis Loket Zorg en Welzijn - Loket...

 035-54 81 611 baarn.nlStationsweg 183743ENBaarn

Thuiszorgwinkel

Frontline Handbikes

 0575-56 14 26 frontline-handbikes.nlAmbachtstraat 446971BSBrummen

Tomzorg

 085-02 12 424 tomzorg.nlDe Corridor 23621ZBBreukelen Ut

ComfortAdvies

 085-87 70 099 comfortadvies.nlSpoetnik 303824MGAmersfoort

Hulpmiddelenleverancier

QuoVadis

 088-78 60 001 qvn.nlNieuw Baarnstraat 333743BNBaarn

Tiltechniek B.V.

 0416-65 08 67 tiltechniek.nlEnergieweg 125145NWWaalwijk

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod