Misschien twijfelt u of u met uw beperking verantwoord de weg op kunt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) kan dat bepalen. In sommige gevallen is een rijtest of medische keuring verplicht om uw rijbewijs te kunnen halen of houden.

Rijden met een beperking

Bent u gezond genoeg om veilig te rijden, dan bent u volgens het CBR 'rijgeschikt'. Een ziekte of beperking kan ervoor zorgen dat u minder goed kunt rijden. Bijvoorbeeld bij:

  • epilepsie
  • dementie
  • Parkinson
  • een oogaandoening
  • problemen met het gebruiken van een arm of been
  • het gebruik van bepaalde medicijnen

Maar ook psychische stoornissen, zoals autisme, ADHD of een stemmingsstoornis, kunnen invloed hebben op uw rijgeschiktheid. Meestal is er een onderzoek nodig om te beoordelen of veilig kunt rijden. Uitgebreide informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Er zijn speciale rijscholen voor mensen met een beperking, waar u terecht kunt voor aangepaste autorijles.

Ouder dan 75 jaar

Een medische keuring is noodzakelijk als u na uw 75ste uw rijbewijs wilt vernieuwen. Komt u goed door de keuring, dan is uw nieuwe rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. Regel uw medische keuring ruim op tijd, want er zijn soms lange wachttijden in de verwerking bij het CBR. (8 tot 15 weken) Meer informatie

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om minimaal vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt de Gezondheidsverklaring in te vullen. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseren we u om vijf maanden van tevoren de Gezondheidsverklaring in te vullen.

Uitgebreide informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Dementie en autorijden

Mensen met de diagnose zeer lichte of lichte dementie, kunnen auto blijven rijden als zij een rijtest van het CBR goed doorstaan. Mensen met een matige of ernstige vorm van dementie mogen niet meer autorijden.

Op Dementie.nl en de website van het CBR vindt u uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Opfrissen

Heeft u al lang uw rijbewijs? Dan kan het goed zijn om uw kennis van de verkeersregels eens op te frissen. U kunt ook een rij-instructeur uw rijstijl laten beoordelen. Automobilisten kunnen bij Veilig Verkeer Nederland terecht voor een opfriscursus en een rijtest. U leest er meer over op de website van VVN.

Rijbewijskeuring Soest - Baarn

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij;

1) De Leuning, Oranjestraat 8. Iedere maand bij keuringsarts de heer Windgassen. U kunt telefonisch een afspraak maken; tel. nr. 085-0650005.
Voor de keuring heeft u nodig:
1) Keuringsformulier(en), incl. de brieven van het CBR (de ZD-code)
2) Rijbewijs of eventueel andere legitimatie
3) Klein beetje urine, max. 2 uur oud (hoeft niet nuchter)
4) Bril voor auto of t.v. Als u contactlenzen draagt, de verpakking of het recept graag meenemen.
5) Actueel medicatieoverzicht (AMO) van apotheek, max. 2 maanden oud, óók als u op dit moment géén medicijnen gebruikt.
6) Gepast contant geld of pinpas.

2) De RijbewijskeuringsArts minimaal twee keer per maand in het Woonzorgcentrum Mariënburg, Burgemeester Grothestraat 80. Informatie en een afspraak maken: Bent u lid van de thuiszorg dan neemt u contact op met Leef3.nu (een activiteit van Beweging 3.0), telefoon: 033-4692323.
Bent u geen lid dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911.
Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl.

3) Een andere mogelijkheid is Regelzorg. Ook deze organisatie verzorgt keuringen in Baarn - Gebouw het Brandpunt. Meer informatie op hun website.

 

Hulpaanbod

Aangepaste autorijles

Aangepaste rijopleiding

In 2008 is B&S gestart met een eigen autorijschool 'Onbeperkt...

Organisaties

Rijschool voor mensen met een beperking

B&S Autoaanpassing BV

 085-07 17 600 onbeperktinbeweging.nlXenonweg 73812SZAmersfoort

B&S BV

 085-07 17 600 onbeperktinbeweging.nlKathodeweg 51627LKHoorn Nh

Vergelijk hulpaanbod