De verspreiding van het coronavirus heeft op dit moment grote gevolgen voor het dagelijks leven in Nederland. In dit artikel leest u waar u terechtkunt voor informatie of een luisterend oor.

Informatie en hulplijnen

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u het volgende doen:

 • Bel het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur)
 • Ga naar de website van de Rijksoverheid. Daar staan antwoorden op veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer. U vindt daar bijvoorbeeld uitleg over de maatregelen die de overheid heeft genomen. En u leest wat deze maatregelen betekenen voor uw dagelijks leven.
 • Ga naar de website van het RIVM voor medische informatie en adviezen over het coronavirus en voor actuele informatie over de verspreiding van het virus.
 • Corona Steffie. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

 • Ondernemers kunnen telefonisch hun vragen stellen bij het KVK Coronaloket: 0800 2117. Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur.
 • Pharos geeft op hun website informatie in meerdere talen.
  Nederlands | Turks | Tigrinya | Engels | Arabisch
 • Veilig thuis.
  Het campagneteam ‘Samen tegen Corona’ heeft een one-pager ontwikkeld met praktische tips voor situaties als de spanningen thuis te hoog oplopen en er onveilige situaties dreigen te ontstaan ten tijde van de corona-crisis. De nadruk ligt op handelingsperspectieven voor omstanders. Download hier

Rode Kruis Hulplijn

Het Rode Kruis heeft een telefonische hulplijn voor mensen die in thuisisolatie of quarantaine zitten. U kunt bellen naar telefoonnummer 070-4455 888 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur). U kunt bij de hulplijn terecht voor een luisterend oor, advies of het bespreken van mogelijkheden voor extra hulp.

U kunt de hulplijn ook gebruiken om een melding te doen als u zich zorgen maakt om iemand die kwetsbaar is. Het Rode Kruis kan dan een vrijwilliger inzetten om te ondersteunen.

Whatsapp-Hulplijn in het Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers), Turks, Chinees of Portugees

Mensen die een van bovenstaande talen spreken, kunnen ook contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn door een appje te sturen. Daarvoor zijn meerdere Whatsapp-Hulplijnen in het leven geroepen. Je kunt via de Whatsapp-Hulplijn ook iemand anders aanmelden voor hulp. Kijk op de website van het Rode Kruis voor de telefoonnummers en filmpjes in deze talen.

Coronahulp Baarn

PitBaarn. Via Pitbaarn kunnen inwoners van Baarn hulp aanvragen in dringende gevallen. Bv. bij vervoer vragen - seniorenbus, boodschappen doen of sociaal contact via de telefoon.
PitBaarn is dagelijks (Ma t/m Vr) van 09:00 - 17:00 uur telefonisch bereikbaar op 035 - 303 78 88 (buiten de werktijden tijden kunt u een voicemailbericht inspreken)

In Baarn is door de Baarnsche Courant op Facebook de hulpgroep "Coronahulp Baarn" gestart. Daar wordt lokaal vraag en aanbod bijeen gebracht.

Veiligheid bij hulpverlening:

Ouders, kinderen en professionals hebben veel vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor hun dagelijks leven en hun werk. Het ministerie van VWS heeft het Nederlands Jeugdinstituut gevraagd deze drie doelgroepen te voorzien van betrouwbare antwoorden op hun vragen. Daarbij werkt het Nederlands Jeugdinstituut samen met andere organisaties in het jeugdveld;

https://www.nji.nl/coronavirus

https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/praten-kinderen-coronavirus

https://www.samen-veilig.nl/tips-voor-gezinnen-in-tijden-van-corona/

https://www.augeo.nl/nl-nl/actueel/drie-tips-om-met-angstige-kinderen-te-praten-over-corona\

TOZO Tijdelijk extra ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten.

Zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Aanvragen verlopen via een versnelde procedure.

Voor meer informatie en het doen van een aanvraag kunt u terecht bij de Uitvoeringsorganisatie BBS. of kijk op de website van BBSUO

Emotionele en psychische steun in tijden van corona

Om allerlei redenen kan het zijn dat u nu extra behoefte heeft aan een goed gesprek of gewoon een praatje. Aarzel dan niet om contact te zoeken.

 • De Luisterlijn biedt een luisterend oor bij zorgen of verdriet. Bel 0900-0767 (normaal tarief) voor een vertrouwelijk gesprek met een vrijwilliger. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar.
 • Ook de psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie staan voor u klaar. U kunt bellen met 0900 1450 (15 cent per minuut). Bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur.

Daarnaast vindt u op Wijzijnmind.nl veel mogelijkheden voor steun in coronatijd: tips, lotgenotencontact, welkome afleiding en meer suggesties voor online hulp.

Loket mentale gezondheid COVID-19

Betrouwbare informatie over het omgaan met emotionele spanningen die worden veroorzaakt door COVID-19 vindt u bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Het IVC geeft uitleg over stress, rouw, omgaan met werkloosheid en andere thema's waar u tijdens de coronacrisis misschien mee te maken heeft. Het IVC biedt ook een hulplijn voor zorgprofessionals.

Meer over psychische gezondheid.

Informatie voor ouders

Neem eens een kijkje in de betrouwbare opvoedinformatie voor tips hoe je als ouder kunt omgaan met de situatie rond het coronavirus. Je leest er hoe je je kind hygiëneregels kunt leren en krijgt tips voor het thuisblijven met kinderen.

Nederlands Jeugdinstituut

Als Nederlands Jeugdinstituut informeren we kinderen, ouders, opvoeders en professionals graag zo goed mogelijk in deze situatie. Via dezepagina houden we je op de hoogte.

De huidige thuisblijfsituatie door de maatregelen tegen het coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Corona Phishing, Babbeltrucs en Oplichting

Criminelen proberen een slaatje te slaan uit de coronacrisis door phishingmails en computervirussen te verspreiden. Via nepwebshops worden mondkapjes aangeboden.

Meer informatie via onderstaande websites.

INFORMATIE CONSUMENTENBOND

INFORMATIE OPGELICHT

INFORMATIE SNS BANK

INFORMATIE SLACHTOFFERWIJZER

Financiële ondersteuning verenigingen

Rabobank Coöperatief Fonds

De coronacrisis raakt onze samenleving als geheel maar ook verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven. Rabobank wil in deze bijzondere en hectische tijd hulp bieden via het Rabobank Coöperatief Fonds voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven. Lees meer

Sportverenigingen

De coronacrisis heeft grote financiële gevolgen. Niet alleen voor bedrijven, maar ook stichtingen en (sport)verenigingen hebben het zwaar nu inkomsten wegvallen. Voor bedrijven kwam het kabinet al met plannen voor financiële compensatie. Maar voor verenigingen en stichtingen bleef het stil. Tot vandaag. Het kabinet heeft besloten om verenigingen en stichtingen ook aanspraak te laten maken op het Noodloket. Zo kunnen zij een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro ontvangen. LEESMEER

Hulpaanbod

Coronahulp

Coronahulp

Vind je het lastig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar?...

Psychologische hulp met online sessies

Psychologische hulp, online sessies, in de BasisGGZ (18+).

Organisaties

GGD

GGD regio Utrecht

 030-60 86 08 ggdru.nlDe Dreef 53706BRZeist

Huisartsenpraktijk van Geuns & de Jong

 035-54 13 737 huisartsbaarn.nlPlataanlaan 113741WEBaarn

Huisartsenpraktijk van Rhijn en van Brummen

 035-54 18 822 huisartsenpraktijk.comOosterstraat 13742SKBaarn

Huisartsenpraktijk Zwaan-Gagenel

 035-54 11 500 huisartszwaan-gagenel.nlMolenweg 23743CMBaarn

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod