Menu

Coronavirus

De verspreiding van het coronavirus heeft op dit moment grote gevolgen voor het dagelijks leven in Nederland. In dit artikel leest u waar u terechtkunt voor informatie of een luisterend oor.

Informatie en hulplijnen

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u het volgende doen:

 • Bel het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur)
 • Ga naar de website van de Rijksoverheid. Daar staan antwoorden op veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer. U vindt daar bijvoorbeeld uitleg over de maatregelen die de overheid heeft genomen. En u leest wat deze maatregelen betekenen voor uw dagelijks leven.
 • Ga naar de website van het RIVM voor medische informatie en adviezen over het coronavirus en voor actuele informatie over de verspreiding van het virus.
 • Corona Steffi. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

 • Ondernemers kunnen telefonisch hun vragen stellen bij het KVK Coronaloket: 0800 2117. Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur.
 • Pharos geeft op hun website informatie in meerdere talen.
  Nederlands | Turks | Tigrinya | Engels | Arabisch

Rode Kruis Hulplijn

Het Rode Kruis heeft een telefonische hulplijn geopend voor mensen die in thuisisolatie of quarantaine zitten. U kunt bellen naar telefoonnummer 070-4455 888 (bereikbaar van maandag t/m zondag van 9:00 tot 21.00 uur). U kunt bij de hulplijn terecht voor een luisterend oor, advies of het bespreken van mogelijkheden voor extra hulp.

U kunt de hulplijn ook gebruiken om een melding te doen als u zich zorgen maakt om iemand die kwetsbaar is. Het Rode Kruis kan dan een vrijwilliger inzetten om te ondersteunen. U kunt ook het formulier invullen op de website van Rode Kruis.

Coronahulp Baarn

PitBaarn. Via Pitbaarn kunnen inwoners van Baarn hulp aanvragen in dringende gevallen. Bv. bij vervoer vragen - seniorenbus, boodschappen doen of sociaal contact via de telefoon.
PitBaarn is dagelijks (Ma t/m Vr) van 09:00 - 17:00 uur en op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur, telefonisch bereikbaar op 035 - 303 78 88 (buiten de werktijden tijden kunt u een voicemailbericht inspreken)

Corona Helpers; Nieuw initiatief die vraag en aanbod gaat verbinden. U kunt uw hulp aanbieden. hulp vragen en lokale initiatieven opstarten. LEESMEER

In Baarn is op Facebook de hulpgroep "Coronahulp Baarn" gestart. Daar wordt lokaal vraag en aanbod bijeen gebracht.

Maaltijdservice: bekijk het aanbod voor Baarn hier

Beste Buur actie: Er is een folder ontworpen, waarbij u uw hulp kunt aanbieden aan inwoners in uw straat. Medicijnen halen, boodschappen doen, gewoon even bellen etc. U vindt het formulier hier.

Veiligheid bij hulpverlening:

Ouders, kinderen en professionals hebben veel vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor hun dagelijks leven en hun werk. Het ministerie van VWS heeft het Nederlands Jeugdinstituut gevraagd deze drie doelgroepen te voorzien van betrouwbare antwoorden op hun vragen. Daarbij werkt het Nederlands Jeugdinstituut samen met andere organisaties in het jeugdveld;

https://www.nji.nl/coronavirus

https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/praten-kinderen-coronavirus

https://www.samen-veilig.nl/tips-voor-gezinnen-in-tijden-van-corona/

https://www.augeo.nl/nl-nl/actueel/drie-tips-om-met-angstige-kinderen-te-praten-over-corona\

Beste betrokkenen, Vanuit de lokale Alliantie financieel veilig ouder worden, vragen wij aandacht voor het volgende; Willen jullie allen, juist in deze roerige en onzekere periode rondom het Corona virus, extra alert zijn op de signalen van financieel misbruik? De eerste gevallen zijn helaas al vernomen, mensen die in goed vertrouwen hun pinpas en code mee hebben gegeven aan anderen om boodschappen voor hen te doen en nooit meer iets van die mensen hebben gehoord.

Ouderen en overige kwetsbare mensen zullen meer dan anders terug moeten vallen op anderen, ze zijn kwetsbaar, soms angstig, het heeft veel impact op hen. Dat maakt ze extra kwetsbaar en vatbaar voor verkeerde bedoelingen.

Gelukkig zijn er veel goede initiatieven en probeer mensen op die betrouwbare initiatieven te wijzen. Bijvoorbeeld via de sociale teams of het welzijn/sociaal werk. In sommige gemeente staan alle betrouwbare initiatieven op de site van het sociale domein.

En geef ze de volgende adviezen;

 • Geef nooit de pinpas af
 • Geef geen geld aan de deur te geven, betaal voor boodschappen achteraf
 • Geef geen bankgegevens aan iemand aan de telefoon
 • Laat geen vreemde mensen zomaar binnen, als ze iets voor je komen brengen, laat ze het bij de voordeur neerzetten, houd zelf ook 1,5 meter afstand i.v.m. besmetting gevaar.

Een hart onder de riem via;

RTV Baarn. Maandag, woensdag en vrijdag tussen 12:00 - 13:00 uur live radio. Wilt u de groten doen, een verzoekplaat aanvraag? Mail naar; Actueel@rtvbaarn.nl

de Zonnebloem kaarten actie: De lokale afdeling heeft een kaarten actie opgezet, om eenzame ouderen een hard onder de riem te steken. Kaarten met een leuke persoonlijke tekst kunt u aanleveren bij: Schaepmanlaan 166, 3741 VH Baarn Zij zorgen voor de verspreiding.

de Luisterlijn / Omroep Max: Behoefte aan contact? Bel; 0900 - 0767

Ready2Help / Rode Kruis: Heb je hulp nodig of wil je helpen? Meld je aan bij ready2help

Lokale Luisterlijn Baarn: 033 - 210 22 22

Corona Quarantaine Contact / KRO NCRV.

De Zilverlijn/ Ouderfonds: 088 344 2000 of https://www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn

Tijdelijk extra ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten.

Zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Aanvragen verlopen via een versnelde procedure.

Voor meer informatie en het doen van een aanvraag kunt u terecht bij de Uitvoeringsorganisatie BBS. of kijk op de website van BBSUO

Psychische hulp tijdens de corona-uitbraak

De situatie rond het coronavirus heeft voor sommige mensen ook psychische gevolgen. Mensen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van angst, somberheid of stress. En bij iemand die al psychische problemen heeft, kunnen de klachten verergeren. Veel behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg kunnen op dit moment alleen nog digitaal plaatsvinden.

Wilt u praten over uw zorgen of problemen? U kunt elke werkdag tussen 9.00 en 22.00 uur bellen met MIND Korrelatie: 0900 1450, 15 cent per minuut. Daarnaast vindt u op Wijzijnmind.nl veel mogelijkheden voor steun in coronatijd: tips, lotgenotencontact, welkome afleiding, en elke middag een livestream vanuit de MIND Digitale Huiskamer.

Meer over psychische gezondheid.

Informatie voor ouders

Neem eens een kijkje in de betrouwbare opvoedinformatie voor tips hoe je als ouder kunt omgaan met de situatie rond het coronavirus. Je leest er hoe je je kind hygiƫneregels kunt leren en krijgt tips voor het thuisblijven met kinderen.

Nederlands Jeugdinstituut

Als Nederlands Jeugdinstituut informeren we kinderen, ouders, opvoeders en professionals graag zo goed mogelijk in deze situatie. Via dezepagina houden we je op de hoogte.

De huidige thuisblijfsituatie door de maatregelen tegen het coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Corona Phishing, Babbeltrucs en Oplichting

Criminelen proberen een slaatje te slaan uit de coronacrisis door phishingmails en computervirussen te verspreiden. Via nepwebshops worden mondkapjes aangeboden.

Meer informatie via onderstaande websites.

INFORMATIE CONSUMENTENBOND

INFORMATIE OPGELICHT

INFORMATIE SNS BANK

Hulpaanbod

Coronahulp

Psychologische hulp met online sessies

Psychologische hulp, online sessies, in de BasisGGZ (18+).

Inspiratie podcast voor 'n blokkie om

Ontvang nu tot 1 juni een dagelijkse podcast via What's App. Even...

Taart-Express

TAARTEXPRESS IN TIJDEN VAN CORONA: bij mensen van wie we het...

Organisaties

GGD

GGD regio Utrecht

 030-60 86 08 ggdru.nlDe Dreef 53706BRZeist

Huisartsenpraktijk van Geuns & de Jong

 035-54 13 737 huisartsbaarn.nlPlataanlaan 113741WEBaarn

Huisartsenpraktijk Zwaan-Gagenel

 035-54 11 500 huisartszwaan-gagenel.nlMolenweg 23743CMBaarn

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod