Nieuwe mensen ontmoet u door eens mee te doen aan een activiteit in de buurt. U kunt ook zelf het initiatief nemen door iets te organiseren of vrijwilliger te worden. Vraag ook eens mensen die u al kent of ze u kunnen helpen om nieuwe contacten te leggen.

Weet u niet waar u moet beginnen? Maak een plan en stel uzelf een doel.

Aan activiteiten meedoen

U kunt zich aanmelden voor een activiteit in het buurtcentrum of wijkgebouw. Kijk voor suggesties voor activiteiten op de pagina met tips voor activiteiten. Voor data kunt u kijken in de agenda van Welzijn Baarn of in de buurtkrant of op de tekstpagina's van RTV Baarn. In de Leuninfo staan alle activiteiten van gastvrij centrum De Leuning (voor senioren) elke maand op een rij.

U kunt het ook eens vragen bij uw bibliotheek of kijken wat er op het prikbord hangt in de supermarkt.

Een andere mogelijkheid is lid worden van een vereniging, bijvoorbeeld een hobbyclub, wandelclub, leesgroep of zanggroep. Sporten is ook een optie, bijvoorbeeld een teamsport of een sport die je met z’n tweeën beoefent. U leest er meer over bij beweging en sport.

Maak gebruik van de Seniorenbus
De Seniorenbus is een comfortabele bus die u op verzoek vervoert naar alle bestemmingen binnen Baarn, Lage Vuursche, Eembrugge en de Hospice in Soest. De bus is speciaal gericht op ouderen of mensen die (tijdelijk) slecht ter been zijn.
Reserveren?
U kunt de bus reserveren via telefoonnummer (035) 542 11 29
maandag t/m vrijdag 09.00 - 16.00 uur.

Samen naar het Theater of een Museum
Stichting Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een gastheer of gastvrouw van Vier het Leven en samen met andere gasten gaan zij gezellig naar de bioscoop, een concert, een theatervoorstelling of naar een museum. De deelnemers genieten van een drankje tussendoor en elkaars gezelschap en worden na afloop weer veilig thuisgebracht. Wilt u meer informatie over de activiteiten van Vier het Leven? Klik dan hier.

Zelf actief worden

Natuurlijk kunt u zelf ook actief worden in uw buurt. Denk aan vrijwilligerswerk in een ziekenhuis, een verzorgingshuis, de basisschool of bij een asielzoekerscentrum. Lees verder over het zoeken van vrijwilligerswerk.

Via via mensen ontmoeten

Via andere mensen kunt u aan nieuwe contacten komen. Bent u op een verjaardag van uw buren? Probeer dan bijvoorbeeld een praatje aan te knopen met die mevrouw die u weleens door de buurt ziet fietsen.

Als u het moeilijk vindt om zelfstandig op mensen af te stappen, kunt u anderen inschakelen om het u gemakkelijker te maken. De mensen die u al kent, willen u misschien introduceren. Zo hoeft u niet in uw eentje de eerste stap tot het leggen van contacten te zetten.

Iemand meevragen

Misschien kent u iemand die ook veel alleen is. U zou kunnen voorstellen samen iets te ondernemen. Als dat ook nog leidt tot nieuwe ontmoetingen, slaat u meteen twee vliegen in een klap.

Contacten in de buurt

Heeft u nog niet zo'n hechte band met uw naaste omgeving, dan kunt u proberen dat contact wat te verbeteren. Vraag de buren eens op de thee en vraag ze bijvoorbeeld naar hun werk, hun kinderen, hun hobby's. Zo leert u elkaar beter kennen en dat verstevigt uw band.

Sociale netwerken op internet

Als dat iets voor u is, dan kunt u via internet vaak ook interessante contacten leggen. Bijvoorbeeld via forums of sociale netwerksites.

Huisbezoek of bezoekdienst

Er zijn organisaties die huisbezoeken organiseren door vrijwilligers. U kunt zich aanmelden voor zo'n huisbezoek. Informeer eventueel bij het steunpunt vrijwilligers in uw gemeente hoe dit in zijn werk gaat. Bent u nog mobiel genoeg? Geef u dan op als maatje of huisbezoeker.

Lotgenoten

Lotgenoten zijn mensen die hetzelfde meemaken als u. Bijvoorbeeld omdat ze ook een ziekte of beperking hebben. U kunt veel aan een lotgenoot hebben, omdat zo iemand uw situatie beter begrijpt. Er zijn verschillende soorten lotgenotengroepen. U vindt ze bijvoorbeeld via een patiëntenvereniging.

Meedoen aan een telefooncirkel

Ouderen of alleenstaanden in de gemeente Baarn kunnen zich aanmelden voor de Telefooncirkel van Welzijn Baarn. Doet u mee aan de Telefooncirkel, dan belt de receptionist(e) u elke ochtend even kort op om te vragen hoe het gaat. Op deze manier heeft u elke dag even contact met iemand.

Neemt u de telefoon niet op, dan wordt de contactpersoon ingeschakeld, die gaat kijken wat er aan de hand is. Zo nodig wordt medische of andere hulp ingeschakeld.

U kunt zich aanmelden door te bellen naar tel. 035 - 5422020. Of e-mailen naar leuning@welzijnbaarn.nl. U kunt ook binnenlopen bij Welzijn Baarn en u daar aanmelden (maandag t/m vrijdag, 09:00 - 17:00 uur.) Adres: Oranjestraat 8, Baarn. Deelname is gratis.

Bedenk een doel

Weet u niet waar u moet beginnen? Begin dan met voor uzelf een doel te stellen, dan kunt u daarna kijken hoe u dit gaat bereiken. Bijvoorbeeld:

  • Ik wil iemand ontmoeten om mee te wandelen.
  • Ik wil graag 1 of 2 keer in de week samen sporten.
  • Ik wil af en toe weleens gezellig met iemand winkelen, koffiedrinken of naar de bioscoop.

Zo maakt u voor uzelf helder waar uw eigen behoefte aan contact precies ligt en welke stappen u kunt zetten.

Spanning overwinnen

Veel mensen vinden het spannend om voor het eerst ergens heen te gaan. Heeft u dat ook? Bedenk dan dat dat gevoel heel normaal is. En zorg er in elk geval voor dat deze spanning niet de reden is dat u een uitnodiging niet aanneemt of ‘toch maar niet’ ergens heengaat. Vaak wordt het na de eerste keer leuker en makkelijker om te gaan.

Hulpaanbod

Activiteiten algemeen

Het Taalcafé op dinsdag

In het Taalcafé oefent u de Nederlandse taal. Dit doet u...

Biljart dames

Door de mogelijkheid van coaching heeft het biljarten in De...

Biljart vereniging / club

Wekelijks komt de biljartvereninging bijeen om in clubverband te...

Ontmoeting of sociaal contact

Seniorenkring

Voor mensen die meer contact willen met leeftijdsgenoten in een...

Taalontmoetingen

Iedere dinsdagavond ongedwongen praten met elkaar en je...

Koffie tijdens de markt

Wat is er prettiger dan na een rondje markt even uit te puffen in...

Organisaties

Wijk- of buurtvereniging

Speeltuinvereniging "Baarn"

 035-54 24 618 speeltuinbaarn.nlJan Steenlaan 23741TCBaarn

Weggeefwinkel Baarn

 06-14 03 10 28 Brinkzicht 243743EXBaarn

Oosterkwartier

 035-54 11 633 speeltuinoosterkwartier.nlDahliastraat 163742RLBaarn

Bibliotheek

De Bibliotheek Baarn

 033-30 34 564 bibliotheekeemland.nlHoofdstraat 13741ACBaarn

Bibliotheekservice Passend Lezen

 070-33 81 500 passendlezen.nlZuid-Hollandlaan 72596AL's-Gravenhage

Vereniging K.M.T.P. Groei en Bloei Baarn e.o.

 035-54 23 005 baarn.groei.nlWagenaarlaan 133741GDBaarn

Vogelvereniging - Vogelzaal Gooi en Eemland

 06-34 50 69 65 vogel-vereniging.nlTolweg 13741LMBaarn

Scouting MKWJ - Wilco Jiskoothuis

 mkwj.nlDillenburglaan 13743AVBaarn

Ouderenbond of ouderenvereniging

Ouderenfonds Baarn/SFOB Stichting...

 

Stichting Sport en Bewegen Senioren Baarn

 seniorensportbaarn.nl

PCOB afdeling Baarn

 035-54 12 724 

Vergelijk hulpaanbod