Er zijn veel manieren waarop u uw vrije tijd kunt doorbrengen. Hier vindt u een aantal mogelijkheden.

Sport en beweging

Het is belangrijk dat u in beweging blijft. Een half uurtje per dag bewegen zorgt voor een betere conditie en vertraagt het verouderingsproces.

Er zijn allerlei mogelijkheden om sportief bezig te zijn. Denkt u maar aan tennis, zwemmen, wandelen, fietsen, nordic walking, dansen, gymnastiek, fitness, yoga en tai chi. U kunt ook sporten in groepsverband.

Heeft u een (chronische) aandoening, dan is sporten zeker ook mogelijk. Er zijn heel veel mogelijkheden om onder begeleiding van een fysiotherapeut aan sport te doen.

Cursus of studie

Vindt u het leuk om nieuwe dingen te leren? Er zijn volop mogelijkheden voor studies en cursussen. Sommige zijn speciaal voor ouderen.

Vrijwilligerswerk

U kunt zich ook ontwikkelen op persoonlijk gebied door iets te betekenen voor een ander.

Er zijn allerlei soorten vrijwilligerswerk. Lekker klussen in de natuur bij Staatsbosbeheer, Gastheer in een zorgcentrum of museum. U kunt eens navraag doen bij diverse vrijwilligersorganisaties, maar ook rechtstreeks bij organisaties als sportclubs, de kerk, wijkcentra en zorginstellingen.

U kunt ook actief worden in het verenigingsleven door bijvoorbeeld een bestuursfunctie te bekleden in de plaatselijke ouderenbond, toneelvereniging, feestcommissie, Oranjevereniging, enzovoort.

Wilt u liever niet ergens aan vast zitten? Misschien kunt u ook al iets betekenen voor iemand bij u in de buurt door af en toe een handje te helpen.

Hobby, hobbyclub of vrijetijdsvereniging

U kunt uw tijd steken in een nieuwe hobby. Er zijn veel leuke dingen die u kunt gaan doen: vissen, jeu-de-boules, denksport, dansen, handwerken, knutselen, roeien, schilderen, zingen, toneelspelen, tuinieren op de volkstuin en nog veel meer.

Misschien zijn er in uw buurt verenigingen of clubs waar u naartoe kunt om met uw hobby bezig te zijn. Of gewoon voor de gezelligheid.

Ouderenwerk

Er zijn organisaties die activiteiten organiseren alleen voor ouderen. Zo organiseert Wijkcentrum De Leuning veel verschillende activiteiten; van samen eten tot biljarten en van leeskring tot computercursussen. Meer informatie vindt u in De Leuninfo. U kunt ook gewoon binnenlopen voor een kopje koffie (Oranjestraat 8).

Dit soort activiteiten heet ook wel ouderenwerk. U kunt denken aan recreatieve activiteiten, maar ook aan sportieve activiteiten.

Er is een werkgroep busreizen bij de Leuning, die regelmatig 1-daagse busreizen organiseren. Meer informatie vindt u in De Leuninfo

Soms wordt er een kleine bijdrage gevraagd, om de onkosten of een kopje koffie van te kunnen betalen.

Reizen

Wilt u er langer op uit? Veel reisorganisaties bieden speciale seniorenreizen aan. Meer informatie kunt u opzoeken via internet of krijgen van een reisbureau.

Is het voor u door een beperking lastig om een passende reis te vinden, dan kunt u eens kijken op de volgende websites:

Sociale contacten

Het is fijn om mensen om u heen te hebben met wie u een band heeft of kunt opbouwen. Nu u wat meer tijd heeft, kunt u uw sociale contacten weer eens wat aanhalen.

Nieuwe contacten leggen? Bijvoorbeeld om samen te gaan dansen, naar het theater te gaan , een bioscoopje pakken of gezellig wat eten. https://kluppen.nl/

Maatje Baarn

Maatje Baarn is een initiatief van Welzijn Baarn en richt zicht op het maken van koppelingen tussen een deelnemer en een maatje. Een deelnemer is een Baarnse inwoner met een hulpvraag, hij of zij wil iets leren. Een maatje is een vrijwilliger.

Cultuur

Houdt u van kunst en cultuur? Nu heeft u meer tijd om musea, kerken en andere architectonisch interessante gebouwen te bezoeken. En naar de schouwburg, bioscoop of concertzaal te gaan om voorstellingen te bezoeken.

Wilt u niet alleen naar een theater of kost het reizen teveel moeite of heeft u angst om 's avonds te reizen? Dan kunt u gebruik maken van de diensten van organisaties als Vier het Leven

Korting voor senioren

Als oudere krijgt u vaak korting. Bijvoorbeeld in de bus, het theater, bij de sportclub, sauna, etc. Veel gemeenten hebben een speciale kortingspas of stadspas, die u als 65-plusser kunt aanvragen.

Meer tips?

U kunt ook terecht bij de ouderenadviseur voor meer informatie en advies over het vinden van activiteiten voor na uw pensionering.

Hulpaanbod

Sport voor senioren

MBvO - Meer Bewegen voor Ouderen

Bewegen is goed voor lichaam en geest. U doet het meestal zonder...

Mensendieckles (55+ fit)

Oefentherapie Cesar Mensendieck vormt de basis voor de groepsles,...

Koersbal

Een plezierige sport die door iedereen gespeeld kan worden. Ook...

Organisaties

Reisorganisatie

Stichting Het Buitenhof

 0182-58 70 50 buitenhof.nlHanzeweg 142803MCGouda

Ouderenbond of ouderenvereniging

Ouderenfonds Baarn/SFOB Stichting...

 

Stichting Sport en Bewegen Senioren Baarn

 seniorensportbaarn.nl

PCOB afdeling Baarn

 035-54 12 724 

Ouderenwerk (Welzijn)

King Arthur Groep

 035-20 50 950 kingarthurgroep.nlProfessor Bronkhorstlaan 103723MBBilthoven

Emmy's Groene Wereld

 06-24 45 44 01 emmysgroenewereld.nlLepelaarstraat 493742XGBaarn

Saar aan Huis Soest, Baarn en Amersfoort

 06-46 02 45 43 saaraanhuis.nl

Bioscoop

Theater de Speeldoos Baarn

 035-54 18 050 speeldoosbaarn.nlRembrandtlaan 353741TABaarn

Balletschool Marut Jorquera

 06-29 07 18 77 balletschoolmj.comNieuwstraat 43743BLBaarn

Vuurol - Dagrecreatie Drakenstein

 06-23 05 35 85 Stulpselaan 13749ARLage Vuursche

Toneelgroep Karakter

 06-50 58 95 00 toneelgroepkarakter.nlRembrandtlaan 353741TABaarn

Vereniging K.M.T.P. Groei en Bloei Baarn e.o.

 035-54 23 005 baarn.groei.nlWagenaarlaan 133741GDBaarn

Vogelvereniging - Vogelzaal Gooi en Eemland

 06-34 50 69 65 vogel-vereniging.nlTolweg 13741LMBaarn

Scouting MKWJ - Wilco Jiskoothuis

 mkwj.nlDillenburglaan 13743AVBaarn

Vergelijk hulpaanbod